Ett av de vanligaste bedrägerierna på nätet idag, är phishing-mejl som försöker lura användare att lämna ifrån sig sina uppgifter för bankkort och inloggningsuppgifter. Med tanke på mängden sådana här mejl, och fantasin hos bedragarna, är det uppenbart att de tyvärr fungerar.
För att inte falla för tricken de använder sig av, gäller det att vara kritisk. Med säkerhetsprogram som antivirus, antispam och verktyg som varnar för farliga webbsidor kommer du relativt långt, men det absolut viktigaste skyddet är kunskap. Och det är just detta jag vill demonstrera i denna bloggpost.
Ett problem med antivirusprogram är att de invaggar användare i lite för stor tro om att de är skyddade mot alla faror på Internet. Så är inte fallet. Och det är bland annat därför nätfiske – phishing – fungerar.
Dessa är inte någon form av farlig kod utan bara ett vanligt mejl, med en länk till en sajt där bedragarna försöker lura användare att lämna ifrån sig personliga uppgifter. Inga antivirusprogram, eller andra säkerhetsprogram, kan stoppa användare från att göra korkade saker om de envisas.
För att göra en liknelse, är det som att skaffa ett superavancerat larm till ditt hem – men om du får besök av en bedragare som lurar dig på pengar, så hjälper inte larmet ett smack.
Det bästa skyddet är…
Kunskap är sålunda det absolut viktigaste vapnet mot bedrägerier. Lär dig själv att genomskåda lurendrejarna, och se till att du hjälper dina vänner att också lära sig det. Ett problem vi som skriver om sådant här har, är att ni som läser våra artiklar är intresserade av datorer och Internet. Ni faller med största säkerhet inte för sådana här bedrägerier.
Men alla era vänner som inte är lika intresserade av teknik och därmed inte heller läser datortidningar, webbsajter och bloggar inom ämnet, missar informationen. Det du kan göra är att tipsa dina vänner. Hjälp dem genom att visa hur det fungera.
Vill du hellre tipsa via Google+ eller Twitter, hittar du länkar dit längst ner i artikeln. Du får hemskt gärna även pusha för artikeln om du använder den utmärkta länktjänsten Pusha.
7 exempel på bedrägerier via e-post
Jag har skummat igenom den senaste tidens mejl som jag fått, och hittat sju exempel på hur nätfiske kan se ut. Som du märker använder man kända företag som avsändare, gärna med deras logotyp. Det är för att lura mottagaren till att tro att det är ett legitimt mejl.
Mejlen spammas ut till miljontals adresser, och genom att utnyttja kända varumärken kan man vara säker på att i alla fall en del av mottagarna är kunder hos företaget. Så om du får ett phishing-mejl som säger sig vara från Telia eller Swedbank, beror det inte på att de ha fått tag på din adress från ett kundregister hos Telia. Det råkar bara vara så att du, liksom miljontals andra svenskar, är kunder hos Telia…
VISA och MasterCard är två varumärken som gärna utnyttjas av bedragare. De flesta har ju ett betalkort av något slag, som för det mesta är av typen VISA eller MasterCard. Om du lämnar över all information till bedragarna, är det lätt för dem att handla på kortet eller ta ut pengar.
Kom ihåg att det är du själv som har ansvar för att inte lämna ut uppgifter till fel personer. Skulle du falla för ett bedrägeri och blir av med pengar, kommer din bank inte att ersätta dig.
Något som har blivit allt mer populärt är att påstå att ett köp du gjort, har dragits två gånger från ditt betalkort. Enligt bedragarna behöver du brara besöka en webbsida, där du ombeds lämna ifrån dig alla dina kortupgifter, så att de kan tömma det på pengar.
Det är lätt att förstå hur ovana användare, som inte känner till hur nätfiske fungerar, faller för det. Givetvis vill man ha tillbaka pengar om man betalat en faktura två gånger… Så här arbetar naturligtvis inte Telia – eller något annat företag.
Om du klickar på länken i ett sådant här mejl, kommer du som regel till en sajt som påminner om det riktiga företagets. Här ovan kan du se ett exempel på sidan jag kom till när jag klickade på en länk i ett mejl som hävdade att jag hade betalat 340 kronor för mycket till Blocket. Genom att ange mina kortuppgifter skulle jag få tillbaka pengarna…
Samma metod används med andra kända varumärken. Visa och MasterCard är som sagt populära bland bedragare, eftersom det finns så otroligt många konsumenter som handlar om kort av dessa typer.
Hör kommer ytterligare ett exempel av samma model:
Det sista exemplet spelar hårt på att utnyttja flera kända varumärken för att inge förtroende, och därefter försöker man skrämma mottagaren genom att påstå att ens betalkort har använts utomlands. Det är klart att ovana användare blir nervösa och alldele snabbt klickar på länken och försöker rätta till problemet…. Med resutatet att bedragarna kan börja plocka ut pengar från kortet.
Gemensamt för de flesta phishing-bedrägerier, är att språket i mejlen ofta är dåligt. Det beror på att det så gott som alltid är kriminella organisationer i andra länder som gör de här utskicken, och de använder sig av till exempel Google Translate för att översätta sina texter.
Något annat som de alla har gemensamt, är att inga stora företag skulle få för sig att mejla sina kunder och be dem om personliga uppgifter. Kortnummer och andra viktiga uppgifter ska aldrig skickas via mejl, eller från webbsajter som inte kryterar trafiken (https istället för http).
Den här artikeln är delad i två, där jag i andra delen går igenom olika typer av Internetbedrägerier – både sådana via e-post och andra kanaler. Fokus ligger dock främst på e-post. Jag förklarar hur bedrägerierna fungerar och hur du undviker dem. Läs vidare: Så skyddar du dig och dina pengar!
Här hittar du artiklar och program som hjälper till att skydda mot bedrägerier:
- Varna dina vänner om allt fler bankbedrägerier på Internet
- Banker ersätter inte dig som fallit för nätfiske
- Bedrägerier på Facebook – Så undviker du dem
- Utbildning nödvändigt för att lära oss vara säkra på nätet
- Banker ersätter inte dig som blivit nätlurad – undvik bluffarna
- Kaspersky Pure 3.0 skyddar dina pengar på nätet
- Falsk Microsoft-support lurar svenskar på pengar
- Bedragare lurar till sig pengar online – Så skyddar du dig!
- 11 bedrägerier på Internet och hur du undviker fällorna!
- 10 vanligaste nätbluffarna under julen!
- F-Secure släpper nytt skydd mot bankbedrägerier
Gillade du den här artikeln? Tipsa dina kompisar genom att dela den på de sociala nätverken. Du hittar länkar för Facebook, Twitter och Gogole+ här under. Start tack till alla er som tipsar!